Jump to content
British Speedway Forum

Polish News 2008

Niclas

Recommended Posts

SOmetimes it seems hard to find information about the polish league and public news. So I created a topic called polish news 2008. However, I want to know what happened to the talented youngster Przemka Pawlickiego. It seems he has been invloved in a terrible crash but my polish aint that good to understand what actually happened.

According to www.sportowefakty.pl

Przemysław Pawlicki przeszedł operację w poznańskim szpitalu. Jak się okazuje, poza obrażeniami barku miał również takie, które zagrażały jego życiu.- Cały dzisiejszy dzień spędziliśmy w poznańskim szpitalu. Operacja rozpoczęła się około godziny czternastej i trwała do godzin popołudniowych. W godzinach wieczornych Przemek został wybudzony ze śpiączki pooperacyjnej. Musimy teraz poczekać, bo uszkodzone kości wymagają zespolenia. Nie mieliśmy czasu na dłuższą rozmowę z lekarzami. Jedno jest wiadome - ten sezon jest już stracony. To nie jest jakaś drobna kontuzja. Dzisiaj dowiedzieliśmy się, że Przemek miał ogromny krwiak, a dodatkowo niewiele brakowało, a uszkodzeniu uległaby tętnica. To mogłoby stanowić zagrożenie dla jego życia. Na szczęście Przemek jest pod opieką dobrych lekarzy - powiedział specjalnie dla SportoweFakty.pl Piotr Pawlicki.

Ojciec Przemysława Pawlickiego ma ogromne pretensje do Artura Mroczki, który jego zdaniem był winny upadku zawodnika Unii Leszno. - Dobrze, że rozmawiamy dzisiaj, kiedy emocje są już troszeczkę mniejsze. Jedno mogę powiedzieć, że takim zawodnikom jak Mroczka powinno się dożywotnio odbierać licencję. Dla nich liczy się tylko wynik punktowy, a nie zdrowie kolegów z toru. To wszystko co mam do powiedzenia na temat tego zawodnika - dodał Piotr Pawlicki.

Dzień po tym nieszczęśliwym zdarzeniu doszło do utarczek słownych pomiędzy Piotrem Pawlickim, a trenerem Unii Leszno - Czesławem Czernickim. - W jednej z wypowiedzi podkreśliłem, że chyba zakończymy współpracę z tym trenerem. Teraz to podtrzymuję. Ten człowiek prezentuje dno. W wypowiedziach dla prasy jest wylewny i udziela wielu rad. Szkoda, że nie potrafi przekazywać dobrych rad zawodnikom. Na pewno pan Czernicki nie będzie udzielał mi rad, jak mam prowadzić swojego syna. On zaufał mi i dobrze nam się współpracuje. Nie wyobrażam sobie dalszej współpracy z Czesławem Czernickim - zakończył Piotr Pawlicki.

It seems, after I tried to make a translation at poltran, that he is in bad shape? Am I right?

It seems, after I tried to make a translation at poltran, that he is in bad shape? Am I right?

Yes, he's in bad shape. In some way even his life was in danger (broken bones, almost ripped artery). His father is very mad at Artur Mroczka and blaimig him for that crash;

http://img253.imageshack.us/img253/7136/pawli1it2.jpg

http://img362.imageshack.us/img362/2633/pawli2hn0.jpg

Pawlicki and Janowski are the greatests talents since Kasprzak & Kołodziej, especially Pawlicki. He is out of speedway for about half a year.

Edited by Champion

Those few races of Pawlic I have seen.. this kid is a great. Its a shame that he got injured. I hope that it wont slow him down. Im just waiting to see him next season. Pics what I have seen about that accident tells me that he is lucky to stay alive. There could have been even damage to his lower aorta or fatal damages to his internal organs (internal bleeding..). Get well soon!